Blogopmaak

Zaden rondleiding op de Kruiderij Hof van Eeden

Alie Raatjes • sep. 20, 2020
Afgelopen zaterdag was er weer een  zaden rondleiding door de Kruiderij en het Paradijsvogelbosje. Het contrast tussen beide tuinen kan bijna niet groter, en dat maakt het juist interessant en boeiend. 
Nadat alle deelnemers van koffie en thee zijn voorzien bij de Kruiderij gaan we de kruidentuin in. Deze klassiek aangelegde tuin doet vooral dienst als moederbed voor alle te kweken kruiden.
Als eerste leg ik uit wat het idee achter de Kruiderij is. Een van de  doelen  van de Kruiderij is de ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.  Dat betekent dat we zoveel mogelijk kruiden telen die van 'hier' zijn, maar ook juist kruiden die nu nog van ver weg moeten komen en het stiekem heel goed doen hier! Hierdoor is er minder vervoer nodig van deze kruiden. En kunnen mensen uit de directe omgeving ook genieten van verse en gedroogde kruiden die in de omgeving geteeld zijn. De Kruiderij teelt alles zelf en dat geeft nu al een behoorlijke  diversiteit aan kruiden.

Na het voelen, proeven en ruiken van de kruiden zijn we de tuin doorgegaan naar de moestuin en naar de iets wildere stukken tuin waar de wilde peen nog steeds de show steelt.

Langs de Cosmea's zijn we, via de doorwaadbare zones, doorgelopen naar het Paradijsvogelbosje.

Marien had er flink de pas in, maar stond ook geregeld stil om het belang van de inheemse planten en bomen nader uit te leggen en te wijzen op de bijzondere biotopen die ondertussen zijn ontstaan in het voedselbos/park.

Na deze rondleiding  had Marie-Jose net vers gebakken appeltaart met een bijzonder mispellaagje klaar. Echt heerlijk!

In kleine groepen konden de deelnemers in de tuinkamer kiezen uit de zaden die op de Kruiderij en het Paradijsvogelbosje verzameld waren. En daar werd gretig gebruik van gemaakt!


De deelnemers bleken al te wonen in Oosterwold of zijn bezig  daar te komen wonen.

De deelnemers waren verrast dat een tuin die nog maar anderhalf jaar bestaat al zo groen kan zijn en zo'n diversiteit aan planten heeft.

Veel vragen gingen dan ook over het starten van een tuin, en de grondbewerking.

Wij hebben gekozen voor het eenmalig diepploegen en frezen van de tuin om daarna  heel veel (80m3!) compost op de klei te storten. De siertuin en kruidentuin zijn daarna nog voorzien van lavagruis. Dit omdat lavagruis in de bovenlaag van de klei blijft liggen en niet wegzakt zoals zand wel doet.

Bovendien voegt het heel langzaam mineralen toe aan de grond.

Bij de mediterrane kruiden is ook nog wat zand gemengd met de klei om de doorlaatbaarheid zo groot mogelijk te houden. Uiteindelijk blijft het gewoon kleigrond waar de kruiden het heel goed op doen.




Het enthousiasme van de deelnemers was overweldigend en maakte het zo ontzettend leuk om te doen. Het maakt me zo dankbaar dat ik hier mag wonen en onderdeel ben van een geweldige wijk in Almere, dat we het vast en zeker volgend jaar weer gaan doen!


door Alie Raatjes 04 apr., 2022
We gaan weer open!!
Meer posts
Share by: